Dziś proponuję ciasteczka marchewkowe. Są bardzo dobre. Szybko znikają
Składniki:
- mąka 60 dag
- margaryna lub masło 40 dag
- marchewka startą na drobnych oczkach 35-40 dag
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- cukier puder 4 łyżki + do posypania ciasteczek
- marmolada lub powidła
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w plasterki masło lub margarynę, startą na drobnych oczkach marchewkę i cukier puder, zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 45 – 60 min. Na podsypanym solidnie mąką stole rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm. Wycinać kółka lub kwadraty. Na środek kółek lub na kwadraty, wykładać powidła lub marmoladę i zlepiać jak pierogi. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożona pergaminem do pieczenia.
Czas pieczenia zależy jaką mamy kuchenkę. Ja zwykłą, bez termoobiegu. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 25-30 min, do zrumienienia. Gorące obtaczamy w cukrze pudrze.