Ciasto z czerwonej fasoli. Tak, tak. To nie jest żart. Jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe.
Składniki:
– 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (12 kostek;))
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 2 mocno dojrzałe banany
– 14-15 suszonych daktyli bez pestek
– 7-8 łyżeczek ciemnego, mocnego kakao (można mniej, ciasto będzie mniej czekoladowe)
– 3 średnie jajka
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Czekoladę trzeba na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej –ma być płynna, ale nie gorąca. Fasolę dokładnie płukać w zimnej wodzie i odsączyć na sicie.
Odsączoną razem z bananem i daktylami zemleć z pomocą maszynki z nakładką o drobnych oczkach.
Daktyle można wcześniej namoczyć w wodzie, by spęczniały, ale woda zabierze im słodycz, więc chyba lepiej je po prostu posiekać najpierw nożem, a potem zemleć z fasola i bananem.
Po zmieleniu powstanie dobrze rozdrobniona papka, i o to właśnie chodzi. Do papki dodać trzeba kakao, roztopioną czekoladę, jajka, sól, cynamon oraz sodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 st. C na drugiej półce od dołu przez 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz wybranej blachy, więc trzeba sprawdzać –jest gotowe, gdy wbity w nie pod koniec pieczenia patyczek po wyjęciu jest suchy.