Naszło mnie dziś na pierożki z warzywami. Do tego zielone. Są bardzo smaczne.
Składniki:
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżki mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka sera twarogowego
- 1 łyżeczka sera ricotta
- 4 oliwki
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- ok 60 g cukinii
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć cebulę. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do cebuli i razem podsmażyć. Połączyć wszystkie sery, dodać do nich cebulę, pokrojone drobno oliwki oraz cukinię.
Mąkę, szpinak, jajko wymieszać i zagnieść ciasto. Wałkować na cienko i wykrawać krążki. Na każdy nałożyć farsz, zlepić pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy na gotująca się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut i wyciągamy je. Przed podaniem możemy polać roztopionym masłem.