Rogaliki piekłam już jakiś czas temu ale zupełnie zapomniałam dodać przepis na bloga. To bardzo smaczne ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 250g przesianej mąki
- 100g mielonych migdałów bez skórki
- 210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)
- 70g cukru pudru
- cukier waniliowy
Do posypania:
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chwilkę na blaszce a następnie jeszcze ciepłe ostrożnie obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cukru waniliowego.