Tarta na cieście kruchym. Pyszny obiad na gorąco a także na zimno. Można ją zapakować i zabrać do pracy. Dziś proponuję tartę z jarzynami i boczkiem a także salami. Tartę możemy zrobić na słono a także na słodko. Dziś proponuję na słono, jako typowe danie na obiad.
Składniki:
115 g bardzo zimnego masła
215 g mąki pszennej
jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
3 łyżki lodowatej wody
sól
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
warzywa na patelnię
kawałek boczku
salami
2 jajka
śmietana do sosów i zup
ser feta
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy jajko oraz wszystkie pozostałe sypie składniki. Mieszamy a następnie dodajemy wodę oraz schłodzone masło pokrojone w kostkę. Wszystko siekamy w misce a następnie szybko zagniatamy wszystkie składniki. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek a następnie dodajemy ulubione warzywa na patelnię. Podsmażamy około 2 minuty. Więcej nie trzeba, gdyż potem będę się podpiekać w piekarniku.
Schłodzone ciasto wykładamy na blaszce do tarty, wyłożonej pergaminem do pieczenia. Możemy rozwałkować ciasto. Dokładnie dociskamy do brzegów blaszki a następnie nakłuwamy ciasto. Na to wykładamy kolejny pergamin. na który musimy wysypać groch, tak by pokrywał całą powierzchnię ciasta. Trik ten sprawi, że ciasto nie będzie rosło w czasie pieczenia.
Przygotowaną blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto musimy podpiec. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy spód przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, raz jeszcze nakłuwamy spód widelcem (nie zapomnijcie o tym, bo zrobią się bąble!) i ponownie pieczemy około 10-15 minut.
Po tym czasie wykładamy przygotowane warzywa na podpieczony kruchy spód i rozkładamy na powierzchni ciasta.
Jajka i śmietanę mieszamy z sobą i doprawiamy do smaku. Do masy jajeczno śmietanowej rozkruszamy fetę. Tak przygotowaną masę wylewamy na warzywach a na wierzchu układamy salami. Raz jeszcze tarta wędruje do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut (masa jajeczna powinna się w tym czasie ściąć). Podajemy na ciepło lub zimno. Zarówno w jednym jak i drugim wydaniu smakuje wyśmienicie.
Życzę smacznego