Z pigwy możemy zrobić konfitury, powidła, galaretki i nalewki. Jednak mało kto wie, że jest ona idealnym dodatkiem do herbaty zamiast cytryny. Potrzebny jest tylko jeden składnik. Pigwa. Pierwotnie tak ona wygląda.

pigwa00

Zbieramy ją i przetrzymujemy w domu, tak by stała się pomarszczona i bardziej żółta. Wtedy kroimy ją na pół a następnie w plasterki. Pokrojoną rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ale wyłączonego. Trzymamy tak z godzinę. Następnego dnia to samo. Musi dojść do takiego stanu jak suszone grzyby.

pigwa1

Tak przygotowaną pigwę przechowujemy w papierowych torebkach. Dodajemy zamiast cytryny.

Smacznego :)

Categories: Bez kategorii

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.