Ostatnio zrobiłam uszka. Nie mogłam się oprzeć i musiałam. Wyszło mi koło 50 uszek. Testowałam nowy przepis na farsz grzybowy. I teraz mam problem, który zastosować na Wigilijne uszka ;]
Składniki:
- 70 g suszonych grzybów
- 7-8 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia (ja: rzepakowy)
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Suszone grzyby musimy namoczyć w ciepłej wodzie. Ja zalewam przegotowaną gorącą i zostawiam na 40 minut.
W czasie gdy grzyby się moczą, musimy obrać pieczarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Suszone grzyby odsączyć z wody, po czym zemleć przez maszynkę do mielenia. Tak samo wcześniej przygotowane pieczarki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i co jakiś czas mieszają. Smażyć do momentu aż się zeszkli.
Wtedy musimy dodać grzyby, zmniejszyć grzanie i co jakiś czas mieszając, smażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż grzyby zmiękną i odparują. Po tym czasie farsz powinien wyraźnie zmięknąć oraz zgęstnieć.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Nie trzeba dodawać jajka ani tartej bułki.