Z podanej proporcji powinno wyjść około 36 rogalików. Zależy jak duże one będą. Ja wole mniejsze
Składniki na ciasto:
- 1,5 kostki masła
- pół kilograma mąki
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 200 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- szczypt soli
Składniki na nadzienie:
- 5 dag siekanych orzechów włoskich
- 5 dag płatków migdałowych
- 40 dag maku
- 6 łyżek masła
- 5 dag okruchów herbatników
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka rumu lub koniaku do nasączenia rodzinek
- 5 dag skórki pomarańczowej
- 30 dag cukru
- 2 białka
Ciasto:
Połowę masła stopić i ostudzić. Mąkę przesiać do misy i dodać roztopione masło, drożdże wymieszane z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżka cukru. Następnie pozostałe mleko oraz cukier, szczypta soli oraz żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąty. Jedno ciasto posmarować pozostałym miękkim masłem i przykryć drugim kawałkiem. Złożyć na pół i rozwałkować na prostokąt. Następnie końce ciasta złożyć do środka a następnie na pół. Tak by powstała książeczka. Ciasto musimy schłodzić około pół godziny. I tak trzy razy, wałkowanie prostokąta, składanie ciasta i do lodówki.
Nadzienie:
Mak sparzyć a następnie zemleć. Połączyć z pozostałymi składnikami na nadzienie. Na koniec dodać pianę ubita z cukrem i delikatnie połączyć składniki.
Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować cienko i wykrawać trójkąty. Można z prostokąta lub koła. Na każdy trójkącik nakładamy nadzienie. Na szersza stronę i zwijamy rogalik. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Gotowe możemy polukrować i posypać siekanymi orzechami.
-