Znów kurczak i znów bez smażenia. Do tego jarzyny z patelni podduszone na oliwie z ryżem. Smacznie i zdrowo. Polecam.
Składniki:
- 1 średni filet piersi z kurczaka (150g)
Marynata:
- 1 ząbek czosnku (5g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
- ¼ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki chili
- sól morska, słodka papryka, kolendra do smaku
Do tego:
- pół woreczka jarzyn na patelnię
- pół woreczka ryżu Parboiled
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć go z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski i natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie kurczaka w marynacie piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30-40min. Ja mój piekłam w aluminiowej foremce. Bardzo dobrze się do tego nadaje.
Na rozgrzanej patelni teflonowej poddusić jarzyny na łyżce oliwy. Ryż ugotować w woreczku według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy jarzyny będą podduszone ale nadal chrupiące, dodajemy ryż i wszystko mieszamy.