Przepis znalazłam na YT ale, że nie miałam wszystkich składników, to przygotowałam nieco inną wersję tej zupy. Wyszła przepyszna. Polecam gorąco. A teraz zabieramy się do pracy
Składniki
- puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 20 dag boczku gotowanego
- kostka bulionowa jarzynowa
- sól do smaku
- majeranek
Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na łyżce oliwy. Fasolę musimy odsączyć z zalewy. Ja wykładam na sitko i przelewam zimna wodą. Do podsmażonej cebulki i boczku, dodajemy kostkę jarzynową i zalewamy litrem wody. Gotujemy z pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, startą na grubych oczkach marchewkę oraz fasolę. Gotujemy z 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Fasola z puszki jest już miękka, więc długo nie trzeba gotować by się nie rozpadła. Ugotowanie zupy zajęło mi z godzinę, razem z przygotowaniem składników. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą. Do smaku
Smacznego