Małe rogaliki, robione nieco inaczej niż w tradycyjny sposób. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ciasto troszkę przypomina półfrancuskie.

Składniki

- 50 dag mąki
- 25 dag tłuszczu
- 4 dag drożdży
- 2 jaja
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Drożdże rozpuścić z łyżką cukru na płynną masę. Dodać do mąki z jajami i śmietaną. Wyrobić. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i ciasto dobrze wyrobić, tak by nie kleiło się do dłoni. Uformować kulę, zawinąć w ścierkę i włożyć do garnka z zimna wodą na 1 godzinę.

Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na kawałki, wałkować ciasto na grubość około i wycinać trójkąty. Na każdy nałożyć ulubioną konfiturę i zwijać rogaliki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Możemy posypać grubym cukrem kryształem lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Gotowe ciastka o ile tyle wytrzymają, możemy trzymać kilka dni. Jednak muszą być przykryte ściereczką. Ciastka są chrupiące i kruche, nie jak przy tradycyjnych drożdżowych.

Categories: na słodko

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.