Małe rogaliki, robione nieco inaczej niż w tradycyjny sposób. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ciasto troszkę przypomina półfrancuskie.
Składniki
- 50 dag mąki
- 25 dag tłuszczu
- 4 dag drożdży
- 2 jaja
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru na płynną masę. Dodać do mąki z jajami i śmietaną. Wyrobić. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i ciasto dobrze wyrobić, tak by nie kleiło się do dłoni. Uformować kulę, zawinąć w ścierkę i włożyć do garnka z zimna wodą na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na kawałki, wałkować ciasto na grubość około i wycinać trójkąty. Na każdy nałożyć ulubioną konfiturę i zwijać rogaliki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Możemy posypać grubym cukrem kryształem lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Gotowe ciastka o ile tyle wytrzymają, możemy trzymać kilka dni. Jednak muszą być przykryte ściereczką. Ciastka są chrupiące i kruche, nie jak przy tradycyjnych drożdżowych.