Placek z owocami zawsze na czasie. W oryginalnym przepisie widnieją jabłka. Ja tym razem użyłam śliwek. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, Palce lizać.
Składniki
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany kremówki
Nadzienie
- śliwki
- wiórki kokosowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy szczyptę soli. Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy jajka oraz śmietankę i ucieramy aż składniki się połączą. Ucierając, dodajemy stopniowo mąkę. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.
Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na wierzchu ciasta brzuszkami w dół.Wierzch ciasta opruszamy wiórkami kokosowymi. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut.