Dostałam ostatnio patisony i nie wiedziałam co z tym zrobić. Nigdy wcześniej nie jadłam, jedynie te malutkie marynowane. Poszperałam w necie i znalazłam kilka propozycji. Przepis szybki, nie zabiera nam dużo czasu. Danie bardzo smaczne. Coś dla wielbicieli jarzyn. Będą na pewno zadowoleni. Nie jest to jakieś wykwintne danie, ale zapewniam, że bardzo smaczne
Zabieramy się do pracy .
Składniki
- średni patison
- jajko
- tarta bułka
- sól i pieprz do smaku
Musimy umyć patisona a następnie pokroić w pionowo na porcje na szerokość około jednego centymetra lub nawet mniejsze. Obrać z skórki. W taki sposób będzie nam lepiej obrać placuszki, niż cały patison. Jajko musimy rozbełtać, doprawić solą u pieprzem. Z każdego placuszka możemy wyciągnąć środek z pestkami. Ja tego nie zrobiłam. Pestki po usmażeniu były miękkie. Każdy placuszek obtaczamy w jajku a następnie w bułce i raz jeszcze w jajku i ponownie w bułce. Dzięki temu będziemy mieć grubszą panierkę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i od razu podajemy na stół.
Życzę smacznego