Dziś znów pizza, ale tym razem bez sosu pomidorowego. Coś innego ale bardzo smacznego . Zapraszam :)

Składniki:

ciasto:

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki soli
– przyprawy np. suszone zioła, papryka, itp.
– 25 g świeżych drożdży
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Nadzienie:

– 250 g mięsa drobiowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
– 1 łyżka przyprawy do gyrosu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oleju lub oliwy
– 1/2 dużej cebuli

sos śmietanowy:

– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– szczypta soli
– szczypta czarnego pieprzu

dodatki:

1 kulka mozzarelli

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz suszone zioła i mieszamy dokładnie z mąką. W osobnym naczyniu musimy rozrobić drożdże. Do garnuszka rozkruszamy drożdże i zalewamy wodą, około pół szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie mieszankę wlewamy do mąki i wyrabiamy przez kilka minut na miękkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od miski, jest gotowe. Zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

W czasie zajmiemy się mięsem. Musimy je pokroić w paski a następnie posypać przyprawami, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, całość skropić oliwą. Cebule pokroić w cienkie pół talarki.

Rozgrzewamy patelnię, na mocno rozgrzaną wykładam mięso i podsmażamy, aż starci surowość. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę, mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonymi olejem dłońmi, rozprowadzamy je, formując spód pizzy. Na cieście rozprowadzamy sos a następnie układamy kurczaka z cebulą i zostawiam pizzę do wyrośnięcia, do czasu, aż piekarnik rozgrzeje się do 200 st. C

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plasterki.

Lekko podrośniętą pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie wierzch pizzy posypujemy serem i ponownie wstawiamy do pieczenia, Na jakieś 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze.

Categories: mięsne

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.