Dziś znów pulpeciki, ale tym razem nieco inne, bowiem z dodatkiem siekanej białej kapusty oraz marchewka.
Składniki :
100 g mięsa drobiowego
100 g białej kapusty
1 marchew
pół średniej cebuli
3/4 łyżeczki soli (ilość soli jak zawsze wg własnych upodobań i smaku)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 całe jajka
mąka do panierowania
Sos:
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
Kapustę szatkujemy drobno a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach Mięso trzeba zemleć w maszynce
Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew i kapustę łączymy z mięsem i pokrojoną drobno cebulą. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, paprykę a następnie jajko. Całość dokładnie mieszamy, a następnie starannie przez kilka minut wyrabiamy, dobrze ugniatając w mięsie marchew i kapustę. Z tak przygotowanej masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę, a następnie kroimy w plastry i podduszamy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możemy dodać pół szklanki wody. Gotowe pulpeciki wkładamy do podduszonych pomidorów i dusimy w nich około 40 min.