Nie lubię szpinaku ale w takiej formie bardzo mi smakuje. Dziś proponuję muszle nadziewane farszem szpinakowym z fetą.
Składniki
- Makaron muszle – 7 sztuk
- Szpinak 3 sztuki [ ja wzięłam mrożony, ten w brykietach]
- pół średniej cebuli
- pół kostki sera feta
- sól i pieprz do smaku
- 2 duże pomidory
Pomidory musimy sparzyć i zdjąć skórkę. Następnie pokroić w plastry i poddusić na teflonowej patelni. Makaron gotujemy. Musi być lekko twardawy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy szpinak i podsmażamy z 10 minut. Następnie musimy wystudzić a do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Gdy pomidory rozpadną się i powstanie gesty sos, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Muszle odcedzamy i zimne napełniamy farszem. Gotowe układamy na pomidorach. Całość możemy posypać żółtym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut, do momentu aż ser się rozpuści.