Dziś znów kurczak ale tym razem z grzybami suszonymi. Porcja jest dość duża, więc na dwie osoby na pewno starczy. Ja gotując dla siebie, zmniejszyłam proporcje.
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka – 60 g
Makaron pełnoziarnisty – 60 g (0,9 szklanki)
Grzyby suszone – 20 g
Śmietana 12% lub 18% - 30 g (2 łyżki)
Koperek świeży lub suszony 2 g (1 łyżeczka )
Przyprawy 2 g (1 szczypta)
Grzyby namoczyć i następnie ugotować. Połączyć ze śmietaną, koperkiem, pieprzem i solą. Makaron ugotować, musi być lekko twardawy.Kurczaka pokroić na kawałki, usmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, następnie połączyć z sosem.
Przygotowanym sosem polej makaron. Smacznego