Pierwszy raz robiłam te ciasteczka. Chrupiące i bardzo smaczne. Nie są miękkie jak ciasto kruche. Myślę, że gdy poleżą to i skruszeją. Jak dotrwają do tego czasu ;]
Składniki
- 85 g płatków owsianych
- 85 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę, płatki, wiórki i cukier trzeba razem wymieszać. W rondelku rozpuścić masło i dodać miód. Sodę oczyszczoną należy wymieszać z 2 łyżkami wrzącej wody, a następnie wlać do rondelka z roztopionym masłem i wymieszać. Odstawić by nieco przestygło a następnie wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Z ciasta uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Trzeba zachować odstępy, bo ciasteczka się rozlewają. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Muszą być rumiane.