Dziś zachciało mi się makaronu z szparagami. Problem w tym, że według oryginalnego przepisu, powinny być szparagi zielone. Niestety, takich nie znalazłam. Nawet w słoiku na takie nie natrafiłam. Kupiłam więc białe, w słoiku. Do tego jarzynki z dania na patelnię.
Składniki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
ćwiartka średniej papryki, żółtej
1 ząbek czosnku
2 gniazdka makaronu wstążki
4 szparagi
20 dag mieszanki warzyw na patelnię [ ja miałam meksykańską]
Paprykę umyć, przekroić, usunąć nasiona a następnie pokroić na drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Makaron spaghetti ugotować. Pilnować, aby się nie rozgotował!
Czosnek dusić na tłuszczu, ale nie dopuścić do jego zrumienienia a następnie dodać pokrojona paprykę. Razem wszystko wymieszać. Następnie dodać pokrojone szparagi. Ja swoje przekroiłam na cztery części. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać mieszankę warzyw oraz ugotowany makaron. Wymieszać i podsmażyć jeszcze z 5 minut. Warzywa powinny być chrupkie. Doprawić do smaku i to tyle.
Smacznego