Upodobałam sobie te kuraki. Cały czas robię jakieś dania z drobiem. Ale lubię to mięso. Jest smaczne. Dziś polecam drobiowe kuleczki z piekarnika, z papryką oraz zieleniną. Zabieramy się do pracy
Składniki:
- 1 płaska łyżka tartej bułki
- 1 całe jajko
- 130 g mięsa z kurczaka
- pół małej czerwonej papryki
Przyprawy:
- oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Mięso z piersi kurczaka zemleć w maszynce. Dodać pokrojona w kostkę paprykę. Jajo wybić do mięsa i wymieszać je z połową ilości przygotowanej bułki tartej. Całość połączyć na gładką masę. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Dodałam również łyżkę pokrojonego w kostkę żółtego sera.
Z masy przygotować niewielkie kotlety lub kuleczki. Masa będzie się nieco kleić do rąk. Trzeba moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy łatwiej będzie uformować kuleczki. Kotlety zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 10-15 minut. Następnie filię odwinąć i jeszcze chwilę podpiec by się zarumieniły.