Dziś znów mięso drobiowe. Kuleczki z mięsa drobiowego z piekarnika. Pieczone w folii. Bardzo dobre i szybkie. Można podawać z sałatką lub sosem i kaszą.
Składniki:
- 10 g tartej bułki
- 1 całe jajko
- 130 g mięsa z kurczaka
- 2 łyżki mleka
Przyprawy:
- oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Mięso z piersi kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, następnie zmiksować.Jajo wybić i wymieszać je z połową ilości przygotowanej bułki tartej. Całość połączyć z rozdrobnionym mięsem i mlekiem. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety lub kuleczki. Masa będzie się nieco kleić do rąk. Trzeba moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy łatwiej będzie uformować kuleczki. Obtoczyć w pozostałej ilości bułki. Kotlety zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 10-15 minut. Następnie filię odwinąć i jeszcze chwilę podpiec by się zarumieniły. Zdradzę Wam sekret. Ja do moich dodałam pokrojony ser zółty. Tak koło jednej łyżki kopiatej.
Smacznego