Dziś znów mięso drobiowe. Kuleczki  z mięsa drobiowego z piekarnika. Pieczone w folii. Bardzo dobre i szybkie. Można  podawać z sałatką lub sosem i kaszą.

Składniki:

- 10 g  tartej bułki
- 1 całe jajko
- 130 g mięsa z kurczaka
- 2 łyżki mleka

Przyprawy:
- oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Mięso z piersi kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, następnie zmiksować.Jajo wybić i wymieszać je z połową ilości przygotowanej bułki tartej. Całość połączyć z rozdrobnionym mięsem i mlekiem. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety lub kuleczki. Masa będzie się nieco kleić do rąk. Trzeba moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy łatwiej będzie uformować kuleczki. Obtoczyć w pozostałej ilości bułki. Kotlety zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 10-15 minut. Następnie filię odwinąć i jeszcze chwilę podpiec by się zarumieniły. Zdradzę Wam sekret. Ja do moich dodałam pokrojony ser zółty. Tak koło jednej łyżki kopiatej.

Smacznego :)

Categories: dieta, mięsne

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.