Dziś kurczak w sosie curry. Do tego pieczarki w śmietanie i sałata.
Składniki:
- 130 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 55 g cebuli (½ średniej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany 12% tłuszczu
Przyprawy:
Curry
Pieprz czarny, zmielony
Mięso musimy umyć, pokroić na kawałki i opruszyć przyprawami ziołowymi (np.: oregano, pieprzem Cayenne). Cebulę obrać, posiekać w kostkę lub piórka. Mięso smażymy na tłuszczu z obu stron, a następnie musimy przełożyć do miseczki. W tym czasie zajmiemy się sosem. Na tej samej patelni musimy zeszklić cebulę, na małym ogniu. Kiedy zmięknie, opruszamy przyprawą curry i chwilę smażymy a następnie dodajemy na patelnię śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy mięso i jeszcze chwilę dusimy.
Czas wykonania to około 30-40 minut. Mięso szybko się usmaży, jeśli pokroimy na plastry. Danie jest bardzo dobre, sycące. Można je podawać z kaszą.
Smacznego