Dziś znów kurczak, czyli tortilla z kurczakiem. Już kiedyś dodawałam taki przepis, ale tym razem nieco inny.
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Danie jest sycące i bardzo dobre.
Składniki do przygotowania tortilli
Składniki:
58g – Mięsa z piersi kurczaka bez skóry
garść mixu sałat
25g – Pomidora
135g – Ogórka
9g – Czosnku
1 – łyżeczka oleju słonecznikowego
Jogurt naturalny 2% tłuszczu, około 3 łyżki
- gotowy placek tortilli
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek na paski.Łyżeczkę oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Ja użyłam łyżeczkę płaska bazylii, tyle samo tymianku i pół łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przełożyć do niej mięso, wymieszać dokładnie.Całość odstawić na kilka minut aby mięso przeszło aromatem ziół.
Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.
Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć mix sałat, na nim mięso, pomidora. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć w rulon. Można podzielić na dwa kawałki, tak jak ja to zrobiłam.