Dziś dzień kuraka. Dziś pierwsze danie z diety jaką zaczęłam stosować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jak na razie waga drgnęła 1 kg mniej ;]
Szaszłyki z kurczaka w szafranie
Składniki:
Cytryna – 2 plasterki
Mięso z piersi kurczaka bez skóry – 60 g
Przyprawy:
Szafran
Sól biała – 1 szczypta
Papryka ostra w proszku
Pieprz czarny, zmielony
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego szafran, sól, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszać składniki marynaty po czym przełożyć do niej mięso. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Kostki mięsa nadziać na patyczki do szaszłyków i piec, aż do uzyskania pożądanej miękkości, koloru i zapachu.
Ja do moich szaszłyków dodałam żółta paprykę. Danie szybkie i proste.