Ciasto robi się dość szybko i jest przepyszne. Równie szybko znika z talerzy.
- Składniki -
Do ciasta piernikowego potrzebne nam będą:
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki miodu
- 2 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3 łyżeczki sody
Mleko ubijamy z cukrem, następnie dodajemy całe jaja oraz resztę składników. Ciasto będzie bardzo rzadkie, dlatego proszę się nie przerazić. Tak ma być. Ciasto podzielić trzeba na trzy części i upiec trzy placki. Blaszki należy wyłożyć pergaminem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut do 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Teraz czas na krem…
- Składniki -
Do kremu potrzebujemy:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- kostka masła
- powidło śliwkowe
- olejek zapachowy, np cytrynowy
Z podanej ilości mleka odlać szklankę i wymieszać w nim kaszkę i cukier, resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać kaszkę i jeszcze chwilę gotować. Następnie trzeba wystudzić i połączyć z masłem na gładką masę. Dodać olejek zapachowy.
Blaty piernikowe przełożyć powidłem oraz kremem. Do kremu można dodać sok z cytryny. Cały placek możemy pokryć polewą i udekorować według własnego uznania.