Dziś polecam drożdżową babkę.  Puszyste ciasto z sporą dawką bakalii. Bo czy na zimowe święta nie można podać takiego ciasta? Oczywiście, że można.

Ale babka ;]

Do przygotowania babki będziemy potrzebować:

50 dag mąki
3 dag drożdży
10 dag cukru pudru
łyżka cukru kryształu
1/2 szklanki mleka
15 dag masła
5 żółtek
10 dag rodzynek
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli

Przed pieczeniem

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem, dodać letnie mleko i łyżkę maki. Rodzynki sparzyć. osączyć . Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem i sól. Dodać stopione masło, rodzynki i skórkę i wyrobić. Odstawić na 20 minut. Formę natłuścić, wyłożyć do niej ciasto, odstawić na 15 minut. Piec około 40 minut w temp 190 stopni.

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.