Dziś polecam drożdżową babkę. Puszyste ciasto z sporą dawką bakalii. Bo czy na zimowe święta nie można podać takiego ciasta? Oczywiście, że można.
Do przygotowania babki będziemy potrzebować:
50 dag mąki
3 dag drożdży
10 dag cukru pudru
łyżka cukru kryształu
1/2 szklanki mleka
15 dag masła
5 żółtek
10 dag rodzynek
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem, dodać letnie mleko i łyżkę maki. Rodzynki sparzyć. osączyć . Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem i sól. Dodać stopione masło, rodzynki i skórkę i wyrobić. Odstawić na 20 minut. Formę natłuścić, wyłożyć do niej ciasto, odstawić na 15 minut. Piec około 40 minut w temp 190 stopni.