Przepis dostała moja mama od pani Halinki. Przepis wypróbowany i bardzo dobry. Pierniczki zaraz po upieczeniu zmieniają się w kamorki ale gdy poleżą w puszce lub słoju, są miękkie. Można nimi udekorować choinkę
Dziś pyszne pierniczki, pachnące przyprawami. Mniam.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- przyprawa do pierników
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 szklanka miodu sztucznego
- 6 szklanek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
W pierwszej kolejności musimy utrzeć margarynę z cukrem i jajami. Najlepiej mikserem. Następnie musimy dodać resztę składników i dalej ucierać mikserem. Pod koniec ucierania dodajemy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. Ucieramy a następnie dodajemy pozostałą część maki i teraz wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przekładamy do miski i do lodówki by się schłodziło, na około 1 godzinę.
Z gotowego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce.
Piec w temp. 170 stopni przez 20-30 minut.
Dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego