Przepis dostała moja mama od pani Halinki. Przepis wypróbowany i bardzo dobry. Pierniczki zaraz po upieczeniu zmieniają się w kamorki ale gdy poleżą w puszce lub słoju, są miękkie. Można nimi udekorować choinkę :)

Dziś pyszne pierniczki, pachnące przyprawami. Mniam.

Pierniczki

 

 

Składniki:

Ciasto:

- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- przyprawa do pierników
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 szklanka miodu sztucznego
- 6 szklanek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody

Przed pieczeniem

Upieczone

 

 

W pierwszej kolejności musimy utrzeć margarynę z cukrem i jajami. Najlepiej mikserem. Następnie musimy dodać resztę składników i dalej ucierać mikserem. Pod koniec ucierania dodajemy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. Ucieramy a następnie dodajemy pozostałą część maki i teraz wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przekładamy do miski i do lodówki by się schłodziło, na około 1 godzinę.
Z gotowego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce.
Piec w temp. 170 stopni przez 20-30 minut.

Dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego :)

Ciekawe ile tych pierniczków dotrwa do świąt …

 

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.