Na święta Bożego Narodzenia zazwyczaj i w większości domów, podaje się barszczyk czerwony z uszkami. Uszka oczywiście z grzybami, choć spotkałam się z farszem grzybowo kapuścianym. Ja jednak wolę uszka z grzybami. U mnie w domu, odkąd pamiętam, mama gotowała biały barszcz na wędzonce i wodzie w której gotowała grzyby.

 

 

Składniki

- 1,5 kg buraczków czerwonych
- liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- letnia przegotowana woda
- kromka razowego chleba
- duży słój

Buraczki myjemy i obieramy. Kroimy na cienkie plastry i układamy w słoju. Zalewamy letnią i przegotowaną wodą, tak by buraczki były nią pokryte. Dodajemy liść laurowy oraz całe ząbki czosnku. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu w kuchni. Najlepiej przy kuchence. Po około pięciu dniach usuwamy piane jaka powstała. Zakwas zlewamy do butelek. Butelki należy zakorkować. Taki zakwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu, nawet kilka miesięcy.

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.