Tort dla tych którzy lubią torty ale nie lubią kremów. Owocowy tort, pachnący jabłkami, żurawiną i cynamonem.
Składniki:
- 8 małych renet
- żurawina suszona
- rodzynki
- konfitura brzoskwiniowa lub wiśniowa z całymi wiśniami
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
Jabłka obrać, wydrążyć i napełnić suszonymi żurawinami, dodać namoczone w rumie rodzynki oraz konfiturę. Na wierzch ułożyć wiórki masła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian po łyżce mąki i jednym całym jajku. Cały czas ucierać. Gotowe ciasto wylać do małej tortownicy. Jabłka ułożyć na cieście.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wystudzony tort posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)