Z jednego ciasta można wyczarować mix ciasteczek. Można wcześniej upiec ciasteczka a potem przekładać dowolnym kremem.
Do przygotowania ciasteczek będziemy potrzebować:
- 90 dag mąki
- 30 dag cukru pudru
- 60 dag masła
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- olejek rumowy
Do miski przesiewamy mąkę razem z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, olejek i starte na tarce masło. Zagniatamy ciasto a następnie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami lub siekanymi orzechami. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem na złoty kolor.
Ciasteczka można składać po dwa i przekładać dowolnym kremem.
Gwiazdki i choinki pieczone są w ciasta serowego, na który przepis podałam wcześniej. Z obu przepisów, ciasteczka wychodzą smaczne i można je upiec wcześniej.