Tym razem naszło mnie na naleśniki z pieczarkami , z żółtym serem. Zostało mi pieczarek i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Postanowiłam przygotować naleśniki z pieczarkami, smażone potem raz jeszcze w panierce z bułki.
Zatem, zabieramy się do pracy.
— Składniki –
Do przygotowania ciasta naleśnikowego będziemy potrzebować :
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- łyżeczka oleju
Wszystkie składniki musimy wymieszać ja jednolitą gładką masę, bez grudek. Ciasto nie może być zbyt gęste bo wtedy placki wyjdą grube. Następnie smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Chyba że mamy patelnię nie przywierającą.
Gdy mamy usmażone placki, zabieramy się do farszu.
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- pieczarki
- cebula
- starty na grubych oczkach żółty ser
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż wyparuje z grzybów woda. Doprawiamy do smaku. Gdy farsz przestygnie, dodajemy żółty ser i łączymy wszystko.
A teraz nadziewamy nasze placki naleśnikowe. Na każdy placek nakładamy farsz i rozsmarowujemy. Placek składamy na pół a następnie znów na pół tak by powstał trójkącik. Gdy już mamy wszystkie placki przełożone farszem, czas na panierkę.
Do panierki potrzebujemy:
- jajko
- tarta bułka
Jajko należy roztrzepać widelcem. Obtaczamy każdy trójkącik w jajku a następnie w tartej bułce. Tak przygotowane trójkąciki, smażymy na złoty kolor i od razu podajemy na stół.