Dziś kolejne danie Wigilijne. Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Ja moje dostałam  na początku listopada i postanowiłam je wykorzystać do zupy. Oczywiście zostało mi ich sporo, więc jeszcze będą uszka ;]

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

- dwie garście suszonych grzybów lub kilka świeżych, pokrojonych w kostkę
- kostka rosołowa grzybowa
- pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora

Do garnka wlewamy 2 litry wody i wrzucamy obrane jarzyny, dodać możemy listek laurowy i gotujemy aż jarzyny będą miękkie. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej pokrojone grzyby świeże, lub suszone, namoczone w wodzie. Podsmażamy całość. Najlepiej robić to w garnku w którym będziemy gotować zupę. Do podsmażonych grzybów dodajemy wywar jarzynowy, kostkę grzybową i gotujemy około 30 – 40 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem do smaku oraz śmietaną.Gotową zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.
Smacznego :)

 

Categories: Boże Narodzenie, zupy

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.