Dziś kolejne danie Wigilijne. Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Ja moje dostałam na początku listopada i postanowiłam je wykorzystać do zupy. Oczywiście zostało mi ich sporo, więc jeszcze będą uszka ;]
Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:
- dwie garście suszonych grzybów lub kilka świeżych, pokrojonych w kostkę
- kostka rosołowa grzybowa
- pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
Do garnka wlewamy 2 litry wody i wrzucamy obrane jarzyny, dodać możemy listek laurowy i gotujemy aż jarzyny będą miękkie. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej pokrojone grzyby świeże, lub suszone, namoczone w wodzie. Podsmażamy całość. Najlepiej robić to w garnku w którym będziemy gotować zupę. Do podsmażonych grzybów dodajemy wywar jarzynowy, kostkę grzybową i gotujemy około 30 – 40 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem do smaku oraz śmietaną.Gotową zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.
Smacznego