Jak wspomniałam we wcześniejszym wpisie, będę dodawać przepisy świąteczne. Dziś krokiety z kapustą i grzybami. Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
Składniki:
- placki naleśnikowe smażone po jednej stronie
- kapusta kiszona
- suszone grzyby
- cebula
- jajka
- tarta bułka
- sól i pieprz do smaku
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy. Grzyby zalewamy wodą na 10 minut. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak powyżej dwóch centymetrów nad kapustą. Dodajemy grzyby i gotujemy , aż kapusta będzie miękka. Gdyby woda wyparowała, możemy dodać wodę a gdy kapista będzie gotowa, gotujemy do odparowania wody.
Gotową kapustę studzimy a grzybki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z kapustą. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy, łączymy z kapustą. Całość przyprawiamy do smaku.
Teraz zwijamy krokiety. Farsz nakładamy na stronę podsmażoną. Gotowe krokiety zanurzamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w tartej bułce. Jeśli chcemy by skórka była grubsza, powtarzamy czynność raz jeszcze, czyli w jajku i raz jeszcze w tartej bułce. Smażymy na oleju.
No taaaaaaak! Człowiek głodny a ona takie rzeczy wstawia na stronkę! Niesprawiedliwe! Jestem fanką Twoich potraw:) Liczę na ciastka! Mniaaaaaaaaaaaaam!