Dziś zupa gulaszowa. Jakoś nigdy nie przepadałam za zupami w których pływają kawałki mięsa. Jednak ta wyglądała apetycznie na zdjęciu. Przepis pochodzi z kobiecego magazynu. Chyba z dobrych rad ale nie jestem pewna. Zresztą, nie ważne. Zabieramy się do pracy
Będziemy potrzebować:
- 2 kostki bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g wołowiny na pieczeń
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- kminek
Cebule musimy obrać i posiekać a następnie zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli i smażyć aż będzie rumiane. Następnie dodać paprykę w proszku, dodać kminek według własnego uznania, kostki bulionowe i 700 ml wody. Gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę. Gotować około 10-15 minut. Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą. Można dodać pomidory z puszki, już pokrojone, wtedy danie szybciej będzie gotowe. Całość po dodaniu pomidorów gotujemy jeszcze z 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Smacznego