Dziś kartoflanka z warzywami i grzybami
Do przygotowania kartoflanki, będziemy potrzebować:
Składniki na cztery porcje:)
- 300 g ziemniaków
– marchewka
– pietruszka
– 1/2 selera
– cebula
– łyżka mąki
– liść kapusty włoskiej
– por
– 2 ząbki czosnku
– garść suszonych grzybów
– 2 łyżki smalcu domowego
– kostka rosołowa
– pół łyżeczki kminku
– pół łyżeczki majeranku
– natka pietruszki
– nać selera
– sól i pieprz do smaku
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mąkę. Dodajemy wodę, namoczone grzyby, pokrojone w paseczki, pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, kostkę rosołową. Gotować około 30 minut. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, dodajemy majeranek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, dodajemy posiekaną nać selera i pietruszki.