Jak wcześniej wspomniałam, miałam mielone mięso. Dziś na obiad pulpeciki z mielonego mięsa, sos grzybowy i kus kus.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- mielone mięso
- czosnek
- jajko
- przyprawy
- suszone grzyby
- kaszka kus kus
- bułka namoczona w mleku
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz siekaną zieleninę. Mieszamy dokładnie masę a następnie formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące. Kuleczki smażymy w rondelku z każdej strony a następnie zalewamy wodą, tak by przykrywała do połowy kuleczki. Gotujemy aż będą miękkie. Wyjmujemy je a do tej wody dodajemy grzyby. Ja miałam zmielone, specjalnie do sosów. Gotujemy. Możemy dodać śmietankę do sosów. Doprawiamy do smaku. Kaszkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.