Placek dość prosty, bez pieczenia. Przepis znalazłam w Claudii i postanowiłam wypróbować.
Do placka będziemy potrzebować:
- biszkopty do wyłożenia tortownicy
- galaretka cytrynowa
- 2 duże serki waniliowe
- brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka
Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm rozkładamy biszkopty. Galaretkę cytrynową musimy rozpuścić w szklance gorącej wody. Tężejącą wymieszać dokładnie w serkami. Kilka brzoskwiń musimy pokroić i dodać do serka. Masę wykładamy na biszkopty i do lodówki na około 30 min by całość schłodzić.
W połowie szklanki gorącej wody, musimy rozpuścić żelatynę a następnie ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem a następnie dodać do niej żelatynę. Wymieszać i wylać na serek waniliowy. Rozprowadzić śmietanę a na niej ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na wierzch możemy wylać galaretkę lub dowolne konfitury.