Przepis na ciasto pochodzi z kalendarza na rok 2013. Przepis siostry Anastazji. Ciasto typowo tortowe, smaczne i niezbyt słodkie.
Aby przygotować ciasto, najpierw musimy upiec jasny biszkopt.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka musimy ubić na sztywno, dodać cukier i chwilkę ubijać,dodać żółtka i znów ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek i wymieszać drewnianą łyżka lub silikonową.Masę wylać na blaszkę wyłożona pergaminem. Piec około 40 minut w temperaturze 160-180 st. C. Gdy biszkopt ostygnie, przekroić należy na dwie części.
Masa jogurtowa biała
- 3/4 l jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder według uznania
W wodzie rozpuścić żelatynę. Do jogurtu dodać cukier do smaku, dodać żelatynę i wymieszać.
Masa jogurtowa owocowa
- 3/4 l jogurtu owocowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder do smaku
W wodzie rozpuścić żelatynę. Do jogurtu dodać cukier do smaku, dodać żelatynę i wymieszać.
Masa kawowa:
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder do smaku
W wodzie rozpuścić żelatynę. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, następnie rozpuszczoną kawę oraz żelatynę.
Dodatkowo do ciasta będziemy potrzebować:
- brzoskwinie w syropie
- okrągłe biszkopty
I teraz zabieramy się za przekładanie ciasta :
Jeden kawałek biszkopta, na to masa jogurtowa jasna. Następnie biszkopty ułożone na ukos a w wolne miejsca ułożyć pokrojone brzoskwinie. Na to masa jogurtowa owocowa, krem kawowy i drugi biszkopt. Dekorujemy według własnego uznania.