Dziś gyros z kurczaka. Do tego frytki i sałatka jarzynowa. Mniam
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- filet z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego
– przyprawy do kebaba lub gyrosa
– 3 ząbki czosnku jeśli są małe
Czosnek wyciskamy do miseczki, dodajemy płynne składniki oraz sypkie i wszystko mieszamy z sobą. Filet oczyszczamy i kroimy na plastry, które obtaczamy w zalewie z przyprawami. Odstawiamy na godzinkę. W tym czasie możemy przygotować sałatkę.
Do sałatki użyłam :
- 3 liście kapusty pekińskiej
– 1 pomidor
– połowę cebuli białej
– połowę cebuli czerwonej
– kukurydzę
– czerwoną fasolę
– jogurt naturalny
– sól i pieprz do smaku
Kapustę kroimy w drobne paseczki. Cebulę w drobną kostkę. Mieszamy razem oba składniki, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę oraz fasolkę. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku.