Miały być Makaroniki, francuskie małe ciasteczka a wyszło coś innego. Ale w smaku dobre, słodkie i kruche.

Ale jak mawiał jeden nauczyciel, to nie do oglądania  a do jedzenia. Może następnym razem wyjdzie to co chciałam :)

Efekt końcowy

Efekt końcowy


Składniki potrzebne do wykonania ciasteczek:


- 3 białka jaj
- 110 g zmielonych migdałów
- 210 g cukru pudru
- 50 g cukru kryształu

Cukier puder przesiewamy, dodajemy zmielone migdały i razem mieszamy. Białka jaj ubijamy a następnie porcjami dodajemy cukier kryształ i ubijamy na sztywną pianę. Musimy ubić do momentu aż piana zbieleje i zrobi się lśniąca. Gdy uniesiemy do grę rózgę, koniec piany powinien sterczeć ku górze.Następnie dodajemy cukier wymieszany z migdałami i wszystko mieszamy na gładką masę. Mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i lejąca nieco. Moja była gęsta i na dodatek migdały zmielone grubiej. Powinny mieć fakturę jak mąka. Dlatego nie wyszło mi to co chciałam. Tak podejrzewam.

Masę przekładamy do worka cukierniczego a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem, małe krążki. Musimy zachować od krążków odstępy. Następnie uderzamy lekko blachą o stolnicę i odstawiamy ją na 5-10 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasteczka. Dotykamy lekko opuszkiem palca. Gdy są suche, nie kleją się do skóry, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy kremem.

Przed pieczeniem

Przed pieczeniem

 

Składniki na krem:

- 3 żółtka jaj
– pół szklanki cukru kryształu
– pół kostki margaryny
– olejek zapachowy

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Gotowy budyń, studzimy a następnie łączymy z masłem lub margaryną. Gotowym kremem łączymy ciasteczka i dekorujemy jak ja swoje, by dodać im troszkę uroku.

Po upieczeniu

 

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.