Sernik z bakaliami. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Ten pochodzi z magazynu rodzinnego, o ile dobrze pamiętam tytuł. W każdym razie przepis jest stary sądząc po pożółkłych kartkach.
Do przygotowania sernika będziemy potrzebować:
– Składniki –
- 1/2 kg białego sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- pół kostki margaryny
- jeden budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- rodzynki i inne bakalie pokrojone w kostkę
W misce musimy rozetrzeć margarynę z 1/3 szklanki cukru, następnie dodawać po jednej łyżce sera wcześniej zmielonego, po jednym żółtku i pozostałej części cukru. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz budyń i wymieszać. Do masy serowej dodać ubitą na sztywno pianę oraz bakalie opruszone mąką i wszystko raz jeszcze delikatnie wymieszać.
Masę serową pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem. Na początku w średnio nagrzanym piekarniku a potem podkręcić płomień. Piec około 1 godziny w temperaturze 160-180 stopni.