Przepis na mazurek pochodzi z przepisów z Lidla. Pierwszy raz robię taki mazurek ale chyba mi wyszedł. Troszkę zmodyfikowałam przepis.
Do przygotowania mazurka będziemy potrzebować:
– Składniki –
Kruche ciasto migdałowe
- 70 g migdałów zmielonych na mączkę
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Mąkę i zmielone migdały mieszamy z żółtkami oraz pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto wstawić na godzinę by się schłodziło. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5mm i rozłożyć na blaszce. Piec w piekarniku około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być blade.
Teraz musimy zrobić ciasto herbatnikowe na dekoracje rozetki
- 100 g masła
- 100g cukru
- 2 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 50 g migdałów zmielonych na mączkę
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jaja. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy migdały i mąkę i mieszamy. Na wcześniej podpieczony blat kruchy [ musi być blady!] za pomocą szprycki wyciskamy ciasto herbatnikowe na brzegach ciasta. Ponownie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Masa kajmakowa:
- 450 g cukierków krówek z Lidla
- 100 ml mleka 3,5 %
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g miękkiego masła
- bakalie do dekoracji
Mleko mieszamy ze śmietaną i zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy krówki i mieszamy aż się rozpuszczą a masa zgęstnieje. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy z kuchenki i do gorącej dodajemy masło. Mieszamy az się rozpuści.
Ciepłą masę wylewamy na blaty kruche. Dekorujemy według własnego uznania.