Nadziewana babka dla łakomczucha. Kto nie lubi maku, może zastąpić przysmażonymi, utartymi i obtoczonymi w cukrze i rumie orzechami laskowymi. Ciasta drożdżowe to wypieki należące do elity cukierniczej. Niosą one w sobie tajemniczość i dostojność połączone z aromatem oraz wspaniałą puszystością. Przygotowanie ciasta drożdżowego to nic skomplikowanego – wystarczy przestrzegać podstawowego przepisu i każdy może upiec pyszne ciasto drożdżowe.
Aby przygotować babkę drożdżową, potrzebujemy:
-- Składniki na ciasto –
- 500 g mąki
- kostka drożdży
- 1/4 letniego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1/2 zapachu pomarańczowego
– Składniki na nadzienie makowe –
- 20 dag maku
- 2 łyżki miodu
- torebka budyniu waniliowego
- 3 jaja
- szklanka cukru
- 10 dag margaryny
- bakalie
I teraz kilka dobrych wskazówek. Ważne jest by drożdże posiadały swoją moc. Czyli były świeże. Dobre drożdże w kostce muszą mieć jasny kolor i świeży zapach. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę trzeba przesiać dwa razy. Wtedy będzie bardziej pulchna. Drożdże należy rozpuścić w letnim mleku. Trzeba uważać by mleko nie było zbyt ciepłe bo wtedy nici z ciasta. Drożdże nie będą normalnie pracować.
A teraz musimy przygotować zaczyn:
Do mleka z drożdżami musimy wsypać łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Nie mieszamy, mąką przykrywamy rozpuszczone drożdże. Miseczkę z zaczynam przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie an powierzchni powinny postać rysy. Znak że drożdże zadziałały.
Ciasto proponuję robić w dużej zamykanej misce. Do miski wysypujemy przesianą mąkę i robimy dołek, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Najpierw dosypujemy trochę mąki i zarabiamy, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli żółtka, zapach i sól. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie i będzie na całą objętość miski, przerabiamy z roztopionym chłodnym tłuszczem. Wyrabiamy ponownie bardzo dokładnie i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
A teraz pora na nadzienie makowe:
Musimy sparzyć mak. W tym celu zalewamy mak wodą, tak by wody było na centymetr ponad makiem. Musimy zagotować chwilkę, z 10 minut, cały czas mieszając a następnie odstawić by woda wsiąkła w cały mak. Następnie musimy zemleć mak dwa razy najlepiej używając sitka do maku.
Następnie musimy rozpuścić masło z miodem, dodać mak i smażyć chwilkę. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka musimy utrzeć z cukrem aż ten całkiem się rozpuści. Dodać do maku i wymieszać. Bakalie posypać jedna łyżką budyniu i wymieszać. Musimy ubić pianę i dodać do maku. Wymieszać, dodać bakalie oraz pozostałą cześć budyniu i wymieszać.
Gotowe ciasto dzielimy i wałkujemy na prostokąty. Na każdy rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Takimi roladkami wykładamy wysmarowaną tłuszczem foremkę do babki. Gotowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 70 minut.