Ucierana babka z bakaliami. W powietrzu czuć wiosnę i święta jednak jak zerka się okno, jest obawa że to nie Wielkanoc a Boże Narodzenie. By przygotować babkę, należy wszystkie składniki godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągnąć z lodówki. Ważne jest to w przypadku tłuszczu oraz jaj bo w przeciwnym razie ciasto nam się zważy. Tak, tak…to prawda. Nie tylko masa może nam się zważyć ale i ciasto.
Do przygotowania babki bakaliowej, będziemy potrzebować:
– Składniki –
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g mąki
- 100 g rodzynek
- 100 g mieszanki bakali, czyli suszone morele lun opakowanie mieszanki bakaliowej, takiej w pudełeczku bo te są bardziej kolorowe
Jest wiele szkół co do ciasta ucieranego. Ja wole tą bardziej lekką i dlatego moją wersję podam. W pierwszej kolejności musimy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z tłuszczem i dalej mieszamy. Następnie roztopiony przestudzony tłuszcz. Bakalie opruszamy mąką i dodajemy do ciasta. I teraz całość mieszamy łyżką. Gotowe ciasto w czasie wyciągania trzepaczki, powinno się trudno od niej odrywać. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać ciepłego mleka lub jajko.
Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do formy. Podane składniki są na dużą foremkę. Pieczemy około 70 minut w 175 stopniach. Babki bez kominka pieczemy dłużej.