I kto by pomyślał że za kilka dni Święta Wielkanocne?Bardziej pasuje na Boże Narodzenie, zwłaszcza jak się spojrzy za okno. Mróz, śnieg do kostek. Wypada postawić choinkę i ubrać ją w kurczaczki i pisanki. Ale nie o tym mowa. Dziś postanowiłam zaprezentować żurek Wielkanocny z jajkiem , gotowany na wędzonce. Więc, zabieramy się do pracy.
Do przygotowania żurku będziemy potrzebować zakwas na żurek. A jak go przygotować? Proste jak drut.
– Składniki —
- gliniane naczynie
- mąka na żurek
- czosnek
- przegotowana wystudzona woda
Do gliniaka wsypujemy 1 łyżkę mąki, wyciskamy ząbek czosnku i całość zalewamy szklanką wody. Odstawiamy gliniak w ciepłe miejsce a po trzech dniach wylewamy zawartość. I teraz kolejna tura. W tym samym garnku robimy zakwas który wykorzystamy do zupy. Nie myjemy gliniaka tylko w tym samym w którym wcześniej był zakwas, robimy kolejny.
I do gliniaka wsypujemy 5 łyżek mąki, dodajemy dwa duże ząbki czosnku i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Wodą dozujemy gęstość zakwasu. Nie może być gęsty, raczej konsystencji mleka. Musimy dokładnie zamieszać a następnie przykryć gliniak gaza i odstawić w ciepłe miejsce.
By ugotować żurek będziemy potrzebować:
– Składniki –
- dwie białe kiełbaski
- kawałek wędzonego boczku
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- jedna średnia cebulka
- 5 grzybów suszonych, wcześniej ugotowanych
- 2 łyżeczki majeranku
Kiełbaski gotujemy na małym ogniu w litrze wody, z zielem angielskim, listkiem laurowym, około 15 minut. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na patelni. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, ugotowane grzybki i jeszcze chwilę smażymy aż cebula się zeszkli. Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek oraz majeranek i jeszcze chwilkę smażymy.
I teraz zajmujemy się garnkiem w którym gotowała się nasza kiełbasa. Musimy ja wyjąć a do wody dodajemy zawartość patelni i teraz znów gotujemy około 10 minut. W garnuszku jedną łyżkę maki mieszamy z dwoma łyżkami śmietany tak by nie było grudek.
Czas na żurek. Zakwas z gliniaka mieszamy dokładnie i dolewamy do garnka i mieszamy dokładnie.Teraz śmietana, ale najpierw dolewam do niej kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie mieszam, by ją zahartować i aby się nie zważyła w gorącej zupie. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewam do żuru, dokładnie mieszam i zagotowuję, aż zupa zgęstnieje. Jeśli trzeba, doprawiam do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Gotowy żurek podajemy z jajkiem i kiełbasą białą którą wcześniej ugotowaliśmy.