Niedługo święta więc czas na baby !
Do jej przygotowania potrzebujemy:
-- Składniki –
- 300 g mąki
- 30g świeżych drożdży
- 3 łyżki fruktozy
- 120g miodu
- 180 ml letniego chudego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3 jaja
- 50 g półtłustej margaryny
- 100 g orzechów włoskich
- 400 g jabłek
- 150 g rodzynek
Potrzebna będzie duża misa, zamykana szczelnie, taka która pomieści ciasto które zwiększy swą objętość kilka razy.
Mąkę musimy przesiać do misy, na środku zrobić wgłębienie w które wsypać rozkruszone drożdże, wymieszać z czterema łyżkami mleka i łyżeczką miodu. Całość musimy odstawić na około 15 minut. Następnie dodać resztę miodu, sól, fruktozę, jajka, startą na tarce margarynę, pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do co najmniej trzy razy większego pojemnika lub misy z przykrywką. Pojemnik z ciastem wstawić na całą noc do lodówki.
Orzechy posiekać, jabłka zetrzeć na tarce. Formę do babki nasmarować tłuszczem i obsypać dwiema łyżkami posiekanych orzechów.
Następnego dnia zaczynamy zabawę. Ciasto musimy wyjąć z lodówki i dokładnie zagnieść z siekanymi orzechami, rodzynkami i startymi jabłkami. Następnie przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika !. Nastawić na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Po upływie 25 minut, formę trzeba przykryć folią aluminiową. Upieczoną i ostudzona babkę, dekorujemy według własnego uznania.