Nieco świąteczny przepis. Ale taką babkę można przygotować zawsze. nie koniecznie od święta
Składniki:
- 1 szklanka suchego maku, zmielonego
- 220 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 100g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Babkę z kominkiem smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy sok z połowy cytryny. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami, dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika ale pozostawiamy w formie na kilka minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować czekoladą, lukrem, siekanymi orzechami lub cukrem pudrem.