Bardzo dobre i pulchne ciasto. Można przełożyć ulubionym kremem lub powidłami. Idealnie smakuje solo, bez nadzienia
Składniki:
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki drobno startej marchewki (około 4 sztuki)
- szczypta soli
- łyżka rodzynek
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka siekanych orzechów włoskich
- łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo sypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem waniliowym i sodą. Stale mieszając, dodać olej. Następnie dodać marchewkę, bakalie, czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem i wysypanej tartą bułką. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Wystudzone dekorujemy według własnego uznania.