Przepis pochodzi z magazynu Winiary. Jest bardzo smaczne.

20220101_115304

Składniki na masę waniliową:

- 1 budyń o smaku waniliowym, bez cukru
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 500 g mielonego sera
- 100 g stopionego masła

Składniki na masę rumową:

- 250g margaryny
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę rumową:

- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- olejek rumowy

Masa waniliowa
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać ser, budyń (proszek) i masło. Wymieszać na gładką masę.

Masa rumowa
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mleko a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olejek rumowy i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Na blaszce wyłożonej pergaminem, wyłożyć porcję ciasta. Nie rozsmarowywać. Wolne miejsca uzupełnić masą waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec45 minut.Ciasto posmarować polewą rumową.

20211231_171539

Polewa rumowa

Cukier i kakao zalać wrzącą wodą, około 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Dodać olejek. Konsystencja powinna być dość gęsta. Polewą smarować gorące ciasto.

20220101_093555

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.