Przepis pochodzi z magazynu Winiary. Jest bardzo smaczne.
Składniki na masę waniliową:
- 1 budyń o smaku waniliowym, bez cukru
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 500 g mielonego sera
- 100 g stopionego masła
Składniki na masę rumową:
- 250g margaryny
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę rumową:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- olejek rumowy
Masa waniliowa
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać ser, budyń (proszek) i masło. Wymieszać na gładką masę.
Masa rumowa
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mleko a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olejek rumowy i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej pergaminem, wyłożyć porcję ciasta. Nie rozsmarowywać. Wolne miejsca uzupełnić masą waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec45 minut.Ciasto posmarować polewą rumową.
Polewa rumowa
Cukier i kakao zalać wrzącą wodą, około 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Dodać olejek. Konsystencja powinna być dość gęsta. Polewą smarować gorące ciasto.