Przepis pochodzi z magazynu z Biedronki ” Czas na święta”. Sernik jest bardzo smaczny i puszysty.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik
- 9 jaj
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- olejek waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie skórki pomarańczowej
- opakowanie skórki cytrynowej
- cukier puder
Margarynę rozpuścić, dodać 3 żółtka, szklankę mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko zmiksować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem.
Białka ubić na sztywno z półtorej szklanki cukru.
Do sera dodać 6 żółtek, olejek, 2 budynie śmietankowe, olej i sok. Wszystko zmiksować na gładką masę Następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Dodać skórki. Ja dodatkowo dodałam rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Wymieszać masę serową z białkami. Całość wyłożyć na ciasto do tortownicy.
Sernik wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 50 minut. Następnie zmniejszamy temp do 50 minut i z termoobiegiem pieczemy około godziny.
Jeśli nie posiadamy termoobiegu, to pieczemy wpierw 50 minut w temp 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 i pieczemy godzinę, cały czas kontrolując sernik.
Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.